Varför syrafritt?

21 Feb

Att det är viktigt att använda syrafritt material till scrapping får man höra/läsa nästan vart man än vänder sig. Som nybörjare kan man börja undra varför det är så väldigt viktigt att bara använda syrafria saker. Det har jag försökt ta reda på och tänkte här dela med mig till andra som undrar över samma sak.

I enkla drag kan man väl säga att man ska använda syra- och ligninfritt material för att bevara sina alster i gott skick.

Till exempel 20 år gamla eller äldre färgfoton är ofta missfärgade, vilket beror på att kemikalierna i fotot reagerar med syran i fotoalbumet. Gammalt papper och gammal plast kan mycket väl innebära att det du skapar blir förstört eller missfärgat med tiden. Svartvita foton är inte lika hårt drabbade då de inte kräver lika mycket kemikalier vid framställningen.

Även lignin bör undvikas. T.ex. dagstidningar använder papper med lignin, vilket är orsaken till att pappret snabbt blir gult och sprött.

Så det är för att dina foton eller annat du skapar ska hålla bättre som du rekommenderas använda syra- och ligninfritt material.

// Nanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: